Bakning

Hur man använder Silikonformar till Tårtdekoration

Hur man använder Silikonformar till Tårtdekoration

Det finns många anledningar till varför silikonformar har blivit så populära. Förutom att innehållet enkelt släpper från formen, så tål de också både höga som låga temperaturer vilket skapar oändligt med valmöjligheter till en kreations textur och struktur.

Att använda silikonformar till tårtdekorering är inte bara enkelt utan genererar också fantastiska resultat. Sockerpasta är vanligt förekommande till just tårtdekorering. Dekorationer i sockerpasta blir otroligt vackert och användandet kräver ingen direkt expertkunskap. Däremot finns det vissa procedurer som underlättar arbetet. Dessa steg har vi listat nedan.

Silikonformar för avtryck av blommor, blad och grenar gör sig fint både på tårtor och cupcakes.

Exempel på formar till dekorering

Sedan trenden med silikonformar tog fart har formarna blivit som ett beroende och ett självklart verktyg för såväl professionella bagare som för hobbybagare i skapandet av tårtor och andra bakverk. Det finns en massa olika silikonformar på marknaden. Nedan har vi listat några exempel på formar som kan används till tårtdekoration.

1. Blommor, löv och grenar blir otroligt fint på toppskiktet på tårtan. Dessa typer av avtryck kan exempelvis användas för att skapa blomsterträd på tårtor eller som blomdekor på cupcakes. Silikonformen för avtryck av blommor och blad kan du spana in här.

2. Roliga meddelanden eller andra hälsningar är enkla att skapa med bokstavs- och sifferformar. Dessa kan förutom sockerpasta även användas till kaksmet och choklad mm. Den mjuka silikonen gör det enkelt att trycka ut bokstäverna från formen. Här kan du spana in bokstavs- & sifferformar.

3. Silikonformar med symboler och figurer som formen nedan är lämplig att använda till barnkalas såväl som till babyshower och dop. Med formen nedan kan du skapa söta dekorationer i form av måne, stjärnor och moln till en födelsedagstårta eller till babyshower och dop. Silikonformen hittar du här.

Tips för Tårtdekorering med Silikonformar

En fantastisk tårtdekoration är inte mer än en mänsklig ansträngning. För bästa resultat finns det några steg som är bra att jobba efter:

  • Pudra formen med exempelvis majsstärkelse för att förhindra att innehållet fastnar i själva formen. Med hjälp av en duttpåse fördelas mjölet i fint, tunt och jämt lager. Duttpåsar finns att köpa men går lika bra att göra en egen av exempelvis ett tunt tygstycke. I videon nedan kan du se hur  man gör en egen duttpåse på bara någon minut.

  • Pudra varje hörn och hål i formen med majsstärkelsen. Vill man använda florsocker så går det lika bra. Se bara till så att formen blir jämt pudrad.
  • Vänd silikonformen upp och ner och knacka försiktigt på formen för att få bort eventuellt överflödigt mjöl.
  • Förbered en jämn fondant utan veck och streck genom att kavla ut fondanten tunt. En så kallad fondantkavel är praktisk att använda till fondant och marsipan just för att uppnå en jämn tjocklek.
  • Lyft över fondanten i formen med den släta kaveln och ta bort överskottet för hand.
  • Fyll tomrummen med fondant och skrapa bort överflödet med en smoother. Låt det sätta sig ett par minuter.
  • Pilla slutligen försiktigt bort formen utan att fondanten tappar sitt utseende. Klart!

Tips! Arbetar du med enväldigt detaljerad silikonform kan du lägga formen i frysen en kort stund för att enklare kunna pilla ut kreationen med sin form i behåll.

-♥-

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *