Bakning, Tårtdekoration

Hur täcker man en tårta med sockerpasta? Steg-för-steg för en slät tårta

En tårta täckt med sockerpasta eller marsipan ger en snygg finish och ett exklusivt utseende på din tårta. En tårta täckt med just sockerpasta är dessutom perfekt att göra till gäster som inte tål marsipan. Här nedan finner du steg-för-steg för hur man täcker en tårta med sockerpasta utan fula veck och rynkor!

Text & bilder av Sara Nakhaei

Täcka en tårta med sockerpasta i steg-för-steg

Steg 1

Knåda sockerpastan med lite vegetables shortening för en mer flexibel deg att jobba med. Det går också bra att tillsätta lite majsstärkelse eller florsocker men detta bör användas med försiktighet eftersom det också kan göra degen torr och därmed också skapa sprickor i degen. För en tårta med en diameter på 15 cm (och 11 cm hög) behövs cirka 300-350 gram sockerpasta.

Steg 2

Kavla ut sockerpastan med en diameter som är snäppet större än själva tårtan (sockerpastan kommer även att tänjas ut när du lyfter och sträcker i den) och lägg den snabbt på tårtan med hjälp av armarna alternativt med en kavel. 3 mm brukar vara en lagom tjockhet.

Steg 3

Släta till toppen på tårtan med en smoother.

Steg 4

Dra lätt i sockerpastan framåt och stryk till sockerpastan med händerna uppifrån och ner.

Steg 5

När du har plattat ut hela sockerpastan runt om hela tårtan kan du jämna ut pastan med hjälp av en smoother alternativt med händerna.

Steg 6

Skär sedan av överflödet med en kniv eller en spatel. Vill du placera sockerdekorationer på tårtan kan du applicera lite vegetables shortening för att dekorerna ska fastna bättre.

Klart!

Tillbehör:
Vegetables Shortening
Sockerpasta
Smoother

-♥-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *