Bakning, Tårtdekoration

Mirror Glaze – Vad är mirror glaze & hur lyckas man?

Ge din moussetårta en spegelblank och lyxig yta med en mirror glaze. Mirror glaze är en het trend inom tårdekorering som går att variera i en mängd av färger och utföranden – bara fantasin sätter gränserna!

Vad är mirror glaze?

Mirror glaze är en teknik som man använder på moussetårtor där innehållet oftast är en stor mängd gelatin vilket gör att tårtan får en spegelblank yta. Förutom gelatin innehåller glazen mest socker och ofta choklad. Detta gör att en glaze också smakar väldigt sött men tanken är att det enbart ska vara ett tunt lager för just dekoration.

Tips för att lyckas med din mirror glaze

Man vill inte ha några luftbubblor på sin mirror glaze. Luftbubblor i en mirror glaze förstör hela syftet med den spegelblanka ytan. För att minska risken för luftbubblor kan du mixa ihop din glaze med en stavmixer. Tänk då också på att inte röra stavmixern ovanför ytan och använda dig av en smal behållare eller bunke. Man kan också sila sin glaze genom en finmaskig sil för att få bort möjliga luftbubblor.

Temperaturen är viktig! Om din glaze är för varm kommer den att rinna av ditt bakverk och kanske till och med smälta den. En glaze som å andra sidan har en lägre temperatur blir relativt tjock och lämnar tråkiga märken efter sig. Den bästa temperaturen för en glaze efter vår erfarenhet ligger mellan 35 – 39°C. Temperaturen på din mirror glaze kan enkelt mätas med en digital kökstermometer.

Gör ditt bakverk dagen innan och se till att den är fryst. När ditt bakverk är djupfryst fastnar din glaze lättare och det är mindre risk för tråkiga märken.

Rätt placeringen av ditt bakverk vid själva glaseringen underlättar arbetet. Tårtor och större bakelser kan du placera på en uppochnervänd bunke ovanför en plastad plåt eller bricka vid själva glaseringen för att glasyren enklare ska fördelas snyggt. Då har du också möjlighet att på ett enkelt sätt komma åt med en palettkniv eller spatel runt om kanterna för en snygg finish. Mindre bakelser kan exempelvis placeras direkt på ett bakgaller alternativt ovanpå uppochnedvända mindre glas, likaså här ovanför en inplastad plåt eller bricka.

Glazen som blir över går att frysas och återanvändas så länge det inte har kommit in kakrester eller annat i glazen!

Använd rätt bakformar! Det går att använda både springformar och silikonformar till tårtor och bakelser som ska täckas med mirror glaze. Eftersom ytan på kakan bör vara så slät som möjligt för att undvika att ojämnheter syns igenom själva glazen kan silikonformar vara att föredra.

Släta formar gör det enkelt för glasyren att lägga sig snyggt utan att fastna i fördjupningar. Kupolformar funkar exempelvis perfekt, här hittar du kupolformen.

Andra tips!

Mirror glaze går också självklart att göra vegansk och gelatinfri. Istället för just gelatin kan man istället använda exempelvis vegegel eller agar agar-pulver. Här hittar du ett recept på gelatinfri mirror glaze!

Om man inte vill göra sin egen glaze är det självklart okej, då kan du enkelt använda dig av en färdig mix och färga till valfri färg med exempelvis Colour Mills ätbara färger.

Ett populärt och enkelt recept på bakverk med mirror glaze

Moussebakelse täckta med glaze

-♥-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *