• FRI FRAKT ÖVER 1500 KR
 • 100% NÖJD KUNDGARANTI
 • 30 DAGARS RETURRÄTT
 • FRI FRAKT ÖVER 1500 KR
 • 100% NÖJD KUNDGARANTI
 • 30 DAGARS RETURRÄTT
Search icon
Favorite
0
Cart icon

Lyckas med ditt fotbollskalas: 20 tips för en vinnande fest!

Planerar du att kicka igång ett fotbollskalas? Då har du sprungit in på rätt planhalva! Ta del av massor av roliga tips och idéer som kommer hjälpa dig att göra ditt fotbollskalas till en riktig fullträff. I detta blogginlägg hittar du tips på fotbollslekar, dekoration och idéer till ett riktigt kalasigt fotbollsfika! Så dra på dig fotbollsskorna, pumpa bollarna och förbered dig för en oförglömlig dag med fotbollsfeber och glada skratt.

Dekorationstips: Gör ditt fotbollskalas till en snygg match

Även om kalasdeltagarna mestadels kommer ha ögon för bollar i rörelse är det självklart viktigt med det estetiska runtomkring! Ett kalas bör signalera att det är kalas och det gör du enklast med dekorationer. Vi har samlat några dekoreringstips för att göra ditt fotbollskalas till en riktigt snygg match.

Ute- eller innematch?

Innan du börjar planera för din dekoration så behöver du först bestämma dig för om kalaset ska hållas utomhus eller inomhus. Eller kanske både och? Under sommarhalvåret finns det fantastiska möjligheter att vara ute (om vädret tillåter givetvis) och har du stor trädgård är det perfekt att omvandla trädgården till en fotbollsplan med servering av mat och fika på altanen! Om du inte har den möjligheten på hemmaplan brukar det finnas fotbollsplaner i närområdet, kanske på skolgården där ditt barn går? Om du önskar stå värd för ett fotbollskalas inomhus finns det ofta möjlighet att hyra till exempel barnens idrottshall i skolan.

Matchstämning i varje hörn med ballonger

Vad är mer passande på ett fotbollskalas än ballonger? En kombination av svarta och vita ballonger bidrar till känslan av fotbollstema, såväl inomhus som utomhus. Häng upp de i klasar, med eller utan helium, vilket både blir snyggt och effektfullt. Ska du hänga upp ballonger i utomhusmiljö är det bäst att göra det relativt nära inpå kalasets början. Exponering av för mycket värme från solen riskerar nämligen att smälla ballongen. Av den anledningen kan det även vara värt att fylla ballongerna med något mindre luft än vad du normalt sett hade gjort för att få lite extra utrymme att spela på. Flaggstänger, lyktstolar och stuprännor är exempel på bra grunder att montera ballonger på om du är ute.

Folieballonger i form av fotbollar

Klassiska ballonger i all ära men varför inte förhöja känslan av fotbollstema med folieballonger som är formade och ser ut som fotbollar? Det kommer bli en fin kontrast tillsammans med de vanliga ballongerna, en garanterad succé!

Gå i mål med Ballongbåge

Duka upp till fest och använd en pampig ballongbåge ovanför buffébordet. Låt alla barnen få känna sig som vinnare på väg till segerbuffén när det sen är fikadags och kanske kan det också bli ett roligt och passande inslag att dela ut varsin medalj till spelarna? Såhär kan du göra egna fotbollsmedaljer. Svart satinband i två olika bredder hittar du här. Dekorera gärna din ballongbåge med ett par fotbollsballonger för en förhöjd effekt.

Dekorera med det du har hemma

Det är lätt att tänka att du behöver inhandla alla dina dekorationer utifrån men ofta finns det en hel del detaljer där hemma som passar mer än bra som dekoration till ditt fotbollskalas. Har du exempelvis träningskoner hemma kan du använda de som dekor! Placera ut de på golvet för att rama in rummet eller varför inte ovanpå fikabordet? Kanske har ditt barn även vimplar eller flaggor med sitt favoritlag hemma? De blir också jättefina att utsmycka festlokalen med.

Duka upp till fotbollskalas

Nästa steg är att börja tänka på dukningen till ditt fotbollskalas. Vad ska du servera för mat, fika och dryck? Ska gästerna sitta vid ett bord eller kanske inta förtäringen på stående fot? Valmöjligheterna är många och här har vi samlat lite förslag på vad du kan komma att behöva till dukningen.

 • Duk. Att använda en duk är ett enkelt sätt att rama in och lyfta de dukningsdetaljer som kommer att läggas ovanpå bordet samtidigt som det skapar mindre skrammel och ljud från porslin, glas och bestick. Extra tacksamt under kalas med andra ord! Vill du stärka fotbollstemat kan det vara passande att duka upp med en grön duk, eller denna roliga kalasduk i form av en fotbollsplan! Lägg gärna en bordsfilt eller annan duk under fotbollsduken för en extra ombonad känsla. Det kommer dessutom att hålla duken på plats.
 • Tallrikar. Papptallrikar är både smidigt och roligt att dekorera med till temakalaset. Vad passar inte bättre än papptallrikar med fotbollsmotiv på?
 • Muggar. För törstiga fotbollsdeltagare blir det även här smidigt att duka och bunkra upp med pappersmuggar. Matcha tallrikarna med fotbollsmuggar.
 • Servetter. Till din dukning behöver du också servetter. Matcha fotbollstemat med svarta eller vita sådana, eller varför inte köra all in med fotbollsservetter!
 • Bestick. Om du planerar att duka upp i en utomhusmiljö kan det vara en fördel att använda vanliga bestick, framförallt för blåsigare dagar eftersom tyngden från besticken kan hålla de lättare papperstallrikarna på plats. Engångsbestick är smidigt att använda och föredrar du bestick av denna sort finns en uppsjö av mönster och varianter här.
 • Sugrör. Ett uppskattat inslag är alltid sugrör! Dekorera med svartvita sugrör eller varför inte varianten med guldiga ränder för Champions?
 • Vattenflaska. Om du vill kan du istället för glas och muggar använda vattenflaskor. Skriv barnets namn på varje flaska och använd de som bordsdekoration och bordsplacering. När det sen är dags för aktiviteter så kan barnen använda dem för vätskepåfyllnad, perfekt för att få i barnen ordentligt med vätska en varm dag full med aktiviteter.
 • Serveringsfat. Ofta behöver du ett par serveringsfat att lägga upp kakor, tilltugg och annat på. Papptallrikar fungerar perfekt till även detta men givetvis även fat i porslin, kanske en kombination av båda?
 • Goodie Bags. Ett uppskattat inslag under ett kalas är att dela ut goodie bags, det gäller givetvis även på ett fotbollskalas! Fyll med visselpipor, partytutor, godis eller annat smått och gott. Dessa kan du placera på varje kalasdeltagares tallrik alternativt delas ut vid hemfärd.

Tackla hungriga magar – Tips på mat och fika på ett fotbollskalas

På ett fotbollskalas är maten en viktig del eftersom barnen kommer göra av med mycket energi. Att bjuda på läcker och lättillgänglig mat som passar för en entusiastisk och hungrig publik är nyckeln till framgång och här har vi listat några säkra kort att bjuda på, både när det kommer till mat och fika.

Succématen: Korv med bröd & hamburgare

En klassiker och något som dessutom är smidigt att bjuda på i matväg på ett fotbollskalas är korv med bröd och hamburgare. Dessa fungerar lika bra inomhus som utomhus och här kan fotbollsfansen dessutom inta maten på stående fot. Har du lite extra tid kan du göra dina egna hamburgare att bjuda på, annars går det lika bra att köpa både färdiga hamburgare och bröd från mataffären. Låt barnen lägga på det de själva vill ha på sin burgare, det skapar garanterat nöjda magar och glada barn. Lägg upp fat och skålar med sallad, tomat, dressing, lök och kanske även pommes frites. Korv med bröd och hamburgare är två rätter som alltid brukar gå i mål hos alla barn.

Tips på tårta till ett fotbollskalas – smaka på seger

När det gäller att designa en tårta för ett fotbollskalas finns det massor av kreativa och roliga idéer att välja mellan. Här är några tips för att skapa en fantastisk tårtdesign som kommer att imponera på dina gäster:

Forma som en fotboll

Vad är väl mer passande till ett fotbollskalas än att göra en tårta som ser ut som en fotboll? Till en sådan tårta kommer du att behöva en rundformad bakform för att skapa den perfekta runda formen. Du kan också baka din tårtbotten i en klassisk springform och skapa en rundad form för hand med kniv. Täck tårtan med sockerpasta eller marsipan och skapa svarta geometriska mönster med hjälp av en utstickare för att efterlikna en fotbolls yta, antingen med sockerpasta eller marsipan. Glöm inte tårtljusen i form av fotbollar på toppen!

Fotbollsplan

Ett annat alternativ till tårta på ett fotbollskalas är att göra tårtan i form av en fotbollsplan. Baka i en långpanna och använd grön ätbar färg för gräset och markera linjerna med vit icing. Placera sen små fotbollsfigurer, fotbollsmål eller flaggor på tårtan för att ge den en autentisk känsla. Gräset spritsar du bäst med en grästyll.

Glass: iskalla läckerheter

Glass är alltid uppskattat hos barn! Efter mycket liv och rörelse en varm och solig dag blir det fantastiskt härligt att få svalka sig med glass. Tycker du att det är roligt att baka och greja i köket så kan du testa att göra egen glass och bjuda på. Här hittar du ett recept på glass utan gassmaskin som du enkelt svänger ihop på förhand och vill du sätta lite färg på glassen kan du exempelvis tillsätta lite grön pastafärg. Oavsett om du gör den själv eller köper färdig så kan du låta barnen få toppa den med roligt fotbollsströssel.

Fotbollsfika i matchens tecken

På ett fotbollskalas är det även roligt att ha något gott fika att bjuda på mellan matcherna. Vi har samlat några tips på vad du kan fylla fikafaten med här nedan.

Cupcakes med fotbollsdekorationer

Baka en uppsättning muffins i fotbollsmuffinsformar och dekorera med en grön frosting som du kan spritsa ut med en tyll, kanske en grästyll för en riktig fotbollscupcake! Stick i en liten cakepick med bild på en fotboll, eller varför inte en bild på kalasdeltagarnas ansikten?

Fotbollskakor

Skapa fotbollsformade kakor med glasyr i lagets färger! Använd en rund utstickare och dekorera de med frostingdetaljer eller med ett täcke av marsipan eller sockerpasta. Använd en hexagon utstickare för att få till femkanterna på fotbollen. Du kan också skriva roliga texter på din kakor med kristyr som till exempel ”goal” eller nummer, det senare blir jättecoolt på kakor formade som fotbollströjor.

Chokladpraliner: smaskiga målgörare

Säg något barn som inte gillar choklad! Gör din alldeles egna fotbollschoklad, perfekta att fylla goodie-bagsen med. Är du en van pralintillverkare finns pralinformar i polykarbonat i fotbollsform, annars är våra 3 Part Molds de absolut smidigaste formarna att använda. Dessa chokladpraliner blir dessutom fina att dekorera tårta med!

Fotbollslekar: Sätt igång matchen med kreativa lekar!

Nu har det blivit dags att tänka på aktiviteter till ditt fotbollskalas och självklart är det fotbollslekar som gäller! Här följer lite tips på fotbollslekar som involverar rörelse men även lite lugnare lekar.

 • Fotbollsquiz. En gemensam faktor hos barnen är att de troligtvis älskar fotboll men hur mycket kan de egentligen om fotboll? Ett fotbollsquiz blir en rolig aktivitet som både är billigt och enkelt att förbereda. Hitta dina frågor och svar på internet och låt barnen fylla i svaren på papper med alternativ eller svarsrad. Du kan också köra handuppräckning eller lag. Möjligheterna är oändliga.
 • Klockan. För den här aktiviteten behöver du bara en fotboll. Barnen står i en ring och ska en efter en kicka bollen en gång. När alla har gjort det är det två kickar på raken som gäller och sen utökas det med en för varje gång. De som inte klarar av antalet kickar åker ut och sist kvar vinner.
 • Nätet. På hur långt avstånd kan du skjuta i mål? I denna leken gäller det att se till att bollen hamnar i mål varteftersom avståndet mellan den som ska skjuta och målet utökas. Låt barnen ställa sig i kö på ett visst avstånd till målet och därefter ska en efter en skjuta mål och för varje gång alla gjort det så flyttar man platsen de ska stå på längre bort från målet. Missar man målet så man ute och sist kvar vinner. Ingen målvakt.
 • Spela fotbollsmatch. Ett fotbollskalas utan fotbollsmatch är givetvis oantagbart! Dela upp barnen i två lag och låt de spela en riktig fotbollsmatch. Låt gärna en vuxen som kan spelreglerna vara domare och sen är det bara att blåsa igång matchen.
 • Dribbelkungen. I denna lek gäller det att göra mål på målvakten innan siste man. Alla barnen spelar mot varandra och ska försöka göra mål på den som står målvakt. När man gjort mål går man av planen och förlorar gör den som blir sist kvar på planen.
 • Bordsfotboll. Har du ett bordsfotboll hemma? Ställ fram det under kalaset och låt barnen när lust infaller köra en match eller två.
 • Spela Fifa. Har du ett Fifa-tvspel hemma kan du skapa en liten hörna där barnen får spela fotboll digitalt och för omväxlingsskull sätta andra spelare i rörelse. En lugnare fotbollslek som brukar vara uppskattat hos de flesta.

Tänk på! Kom ihåg att anpassa lekarna efter ålder och färdigheter hos deltagarna. Var också beredd på olika väderförhållanden och se till att ha tillräckligt med utrustning för att genomföra lekarna på ett roligt och säkert sätt. Med dessa lektips kommer ditt fotbollskalas att vara fullt av glädje och spänning för alla inblandade! Som avslutning kan ett tips vara att dela ut en pokal till varje barn, fylld med godis. Gör det till en prisceremoni när ni kört färdigt alla fotbollslekar. Det blir ett rolitgt avslut för barnen.

Fotbollskalas inbjudan

Nu när du har en tydligare bild av hur du vill lägga upp ditt fotbollskalas så är det dags att börja planera för fotbollskalas inbjudan. Låt inbjudningskorten avslöja temat på kalaset och glöm inte att inkludera information om vad som väntar gästerna så att kalaskläder och annat kan planeras därefter. Dags att sparka igång, lycka till!

Glömt lösenordet?

Glömt ditt lösenord? Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att skapa ett nytt lösenord via e-post.

Registrera dig hos Bakecake

Ett lösenord kommer att skickas till din emailadress.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our integritetspolicy.

Redan medlem?