Vill du göra egna chokladpraliner? Då behöver du pralinformar! Här hittar du formar i både hårdplast men även i mjuk plast och följsam silikon. Utforska vårt stora sortiment och välj bland hundratals olika former och figurer.
Sortera
Sortera efter nyhet
Sortera efter mest sålda
Sortera efter lägsta pris
Sortera efter högsta pris
Visar 1–32 av 184 resultat
Finns det något lyxigare än att njuta av hemmagjorda chokladpraliner? För att inte tala om att få ge bort! Bjud på goda praliner gjorda med fin choklad och för dina smaklökar till himmelriket för en stund. Chokladpraliner kan göras i olika slags formar, inklusive formar i plast och silikon.
Pralinformar i hårdplast, i materialet polykarbonat, är tåliga och stadiga chokladformar som är perfekta att använda om du tillverkar praliner på en daglig basis. Bland vårt sortiment hittar du fina formar i polykarbonat från bland annat det italienska varumärket Decora. Detta material används oftast av de bästa av pralintillverkare. För att få ut praliner gjutna i polykarbonat vänds formen upp och ner. Spana in vår guide för hur man gör egna praliner.
Praliner går även att göra i silikonformar. Silikon är ett flexibelt material och pralinerna går enkelt att trycka ut från formen. Det kan kännas enklare att jobba med en pralinform i silikon om du aldrig tidigare har gjort chokladpraliner. Här behöver chokladen till exempel inte tempereras för att pralinerna ska lossna från formen, även om temperering är att rekommendera.
Det går även bra att gjuta choklad i en mjukare plast. I detta material hittar du en uppsjö av spännande och roliga figurer, både som enkla traditionella formar men även i tre delar varav det sista möjliggör pralintillverkning på ett extremt enkelt sätt. Till denna typ av form medföljer insatser som formar själva skalet på pralinen vilket betyder att du inte behöver vrida och vända på den under tillverkningens gång.
När du är klar med tillverkningen behöver du rengöra dina pralinformar. Det gör du enklast med varmt vatten och lite diskmedel. Låt dem sedan självtorka och putsa gärna formarna och dess håligheter inför nästa användning för att säkerhetsställa att de är helt rena och fria från fingeravtryck och andra rester från kakaofettet. Det kan du använda en bomullstuss eller en torr och ren bomullsduk till.
För bästa resultat på dina chokladpraliner behöver du temperera din choklad. Att temperera choklad innebär att kakaofettet kristalliseras – vilket kort och gott innebär att pralinerna får en fin glans och att de inte smälter i handen när du håller i dem. För att du ska kunna temperera chokladen krävs det att chokladen är av bra kvalitet och innehåller en högre halt med kakaofett. Choklad från varumärkena Callebaut och Varlhona är bra exempel. Praliner som görs utan temperering blir matta i glansen och behöver ofta förvaras i kylskåp.
De absolut billigaste pralinformarna är i regel formarna i silikon eller i den mjukare plasten. Är du nybörjare på praliner är dessa formar dessutom ett jättebra alternativ! Du hittar flera olika formar i mjukplats i vårt sortiment.
Vill du färga dina chokladpraliner kan du antingen färgsätta den smälta chokladen alternativt måla direkt i formen innan chokladen hälls i. Till detta rekommenderas chokladfärger.