Många fördelar med pralinform i silikon
Om du ska göra dina egna chokladpraliner går det utmärkt att använda en pralinform i silikon. Tack vare att silikon är ett flexibelt och följsamt material är det enkelt att baka. När dina praliner är klara trycker du smidigt ut dem ur formarna utan att de tar skada. En stor fördel med pralinform i silikon är att de tål såväl höga som låga temperaturer, vilket innebär att du kan placera formen i frysen om du vill påskynda stelningsprocessen. Silikon tål nämligen temperatur ner till -60 grader.
Att tänka på när du använder en pralinform i silikon
De främsta nackdelarna med materialet silikon är att det lätt drar till sig damm och smuts. Därför är det alltid en god idé rengöra formen innan du använder den. Bästa sättet är att rengöra med diskmedel och varmt vatten och därefter låta formen självtorka. Det funkar även att diska dem i diskmaskin eftersom våra pralinformar i silikon tål temperaturer upp till +230 grader.
Pralinform plast eller silikon?
Pralinform finns både i materialet plast och silikon. Vilken pralinform som är bäst att använda är en smaksak och beror lite på hur van du är vid att göra egna chokladpraliner. Är du nybörjare är en pralinform i silikon definitivt att föredra. Är du å andra sidan en van pralintillverkare är varianten i hårdplast, i så kallad polykarbonat, en förstklassig chokladform. Med dessa får en riktigt snygg glans och finish på dina praliner.