• FRI FRAKT ÖVER 699 KR
  • 100% NÖJD KUNDGARANTI
  • 14 DAGARS RETURRÄTT
  • Up till 50% REA
  • FRI FRAKT ÖVER 699 KR
  • 100% NÖJD KUNDGARANTI
  • 14 DAGARS RETURRÄTT
  • Up till 50% REA
Search icon
Favorite
0
Cart icon

Hemmagjord glass på 2 enkla sätt

Att göra sin egna hemmagjorda glass är inte bara roligt och enkelt, utan ger dig också möjlighet att skapa dina egna smaker! Det finns oändliga möjligheter att utforska när det gäller smaksättning av glass och toppings, bara din fantasi sätter gränserna. Glass är en minst sagt mångsidig efterrätt som passar perfekt för alla typer av tillfällen, från barnkalas till finare middagar – antingen som glasstårta eller som kalla mumsbitar. Men hur gör man då hemmagjord glass? Låt oss kika lite närmare på det här nedan.

Hur gör man hemmagjord glass?

Så hur gör man då hemmagjord glass? Att göra glass från grunden och utan glassmaskin kan verka utmanande men faktum är att det är en väldigt enkel process. Det finns lite olika sätt att göra denna svalkande dessert på. Ett bra grundrecept på hemmagjord glass, och som dessutom är extremt enkelt, görs med enbart två ingredienser. Ja, du hörde rätt! Du kan också göra glass utan kondenserad mjölk. Båda är lika enkla att göra och instruktionerna för respektive tillvägagångssätt finner du här nedan.

Krämig, len hemmagjord glass tackar väl ingen nej till..

Hemmagjord glass på två ingredienser

Hemmagjord glass på kondenserad mjölk är det mest förekommande tillvägagångssättet för att göra egen glass.

Du behöver:
400g kondencerad mjölk
5dl vispgrädde

Instruktioner:
1. Vispa grädden till en lagom konsistens, varken för hårt eller för löst. En bra riktlinje att gå efter är att vispa grädden tills den bildar mjuka toppar.
2. Tillsätt den kondenserade mjölken och vispa tills smeten har gått ihop.
3. Häll över i en bunke eller i någon annan behållare som rymmer minst 1,5l. En klassisk brödform brukar funka ypperligt eller en vanlig plastbunke för den delen. Glassen behöver sedan stå i frysen i minst 6 timmar innan servering. Enkelt va?!

Tips! Ta ut behållaren ett par gånger under frysningsprocessen och rör om ordentligt för att undvika att iskristaller bildas. Upprepa processen tills glassen är färdig.

Hemmagjord glass utan kondenserad mjölk

Ett annat tillvägagångssätt för att göra hemmagjord glass på är varianten utan kondenserad mjölk. Hemmagjord glass på detta sättet görs med grädde, ägg, socker och gärna lite vanilj.

Du behöver:
6dl vispgrädde
4st ägg
1dl strösocker
1tsk vaniljpulver (eller dubbelt så mycket vaniljsocker)

Instruktioner:
1. Vispa grädden mjukt, tills den bildar mjuka toppar.
2. Vispa ägg, socker och vaniljpulver luftigt i en annan bunke tills smeten börjar ljusna.
3. Tillsätt den vispade grädden och vispa på låg hastighet tills smeten har blandats.
4. Häll över blandingen i en bunke eller i annan behållare som rymmer minst 1,5l.

Tips! Ta ut behållaren ett par gånger under frysningsprocessen och rör om ordentligt för att undvika att iskristaller bildas. Upprepa processen tills glassen är färdig.

Följ gärna @bakecake.se på Instagram för mer tips, videos och annat gällande bakning!

Hemgjord glass smaker

Glass går givetvis också att smaksätta på en mängd olika vis och det är nu dags för fantasin att kicka igång! Ofta finns det dessutom olika preferenser i en familj när det kommer till just smaken på glass. Det bästa med att utgå från ett grundrecept är att du kan dela upp den om du vill och smaksätta varje del med olika smaker om du så vill. Vi har listat olika smaker du kan smaksätta en hemgjord glass med här nedan.

  • Glass med bär
    När jag tänker på sommaren så längtar jag efter bär, gärna också i glass! Jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär och hjortron är bara några exempel på bär som blir fantastiskt gott ihop med glass. Sverige är rikt på många olika sorter och genom allemansrätten har vi en unik möjlighet att ta oss ut i skogen och plocka själva! Annars går det oftast alltid att köpa i affären året runt, både färska och frysta. Skär bären i bitar eller kör de i en mixer till de blir släta och tillsätt de sedan i glassblandningen. Glöm inte att toppa den färdiga glassen med lite av bären.
  • Nötter
    Ge din glass lite crunch och tuggmotstånd med nötter efter eget val! Rosta gärna nötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de är gyllenbruna och doftar gott. Låt dem svalna innan du hackar dem i små bitar och tillsätt de sedan i smeten. Toppa gärna glassen med extra hackade nötter för en extra nötsmak.
  • Choklad
    Chokladsmak på glass är en riktig höjdare som aldrig blir fel. Lika uppskattat hos stora som små. Det bästa av allt är att den är så enkel att göra själv. Det är bara att tillsätta smält choklad och lite kakao till glassmeten. Tips! Prova mörk choklad för en mer intensiv smak.
  • Kaffe
    Hemgjord glass med kaffe är något för en riktig kaffe-älskare – en underbar kombination av sötma och kaffets karakteristiska smaktoner. Brygg en stark kopp kaffe, eller en espresso, och låt den svalna innan du tillsätter den till din smet. Mums säger vi!
  • Mint
    Mint ger en uppfriskande smak som är perfekt på varma sommardagar. Smaksätt med pepparmyntsarom och vill du få en grön ton på glassen kan du färgsätta den med några droppar grön pastafärg. Toppa glassen med chokladbitar, gärna After Eight, för en extra smaksättning. Glöm inte myntabladet på toppen!

Dessa smaker kan givetvis också kombineras på olika sätt för att skapa spännande och unika smakkombinationer. Var inte rädd för att experimentera och hitta just din favorit!

Smaksätt din hemmagjorda glass med dina favoritsmaker!

Hemmagjord glass i formar

Smaken är viktig men är inte allt – vi äter nämligen även med ögonen! Upplägget vid servering av hemgjord glass går att göra lite festligare med hjälp av fina formar. I vår webshop hittar du en mängd av silikonformar som går bra att använda i frysen vilket också ger dig fina upplägg och former på glassen vid servering. Lite roligare att använda sig av vid en middagsbjudning för lite finare upplägg än att bara använda en avlång form eller bunke! Spana in alla våra formar som du kan använda till glasstillverkning här.

Glömt lösenordet?

Glömt ditt lösenord? Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att skapa ett nytt lösenord via e-post.

Registrera dig hos Bakecake

Ett lösenord kommer att skickas till din emailadress.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our integritetspolicy.

Redan medlem?