• FRI FRAKT ÖVER 1500 KR
  • 100% NÖJD KUNDGARANTI
  • 30 DAGARS RETURRÄTT
  • FRI FRAKT ÖVER 1500 KR
  • 100% NÖJD KUNDGARANTI
  • 30 DAGARS RETURRÄTT
Search icon
Favorite
0
Cart icon

Panettone – gör julen extra speciell med en ståtlig hembakad Panettone

Panettone är en italiensk specialitet och julkaka bakad på en söt deg fylld med torkad frukt. Vanlig fyllning är kanderad apelsin, citronskal och russin eller egentligen torkad frukt överlag. Varför denna julkaka har mött ett sådant ökat intresse de senaste åren är inte så svårt att förstå när du väl har smakat på en saftig nybakad bit till en nybryggd kopp kaffe.

Panettone härstammar från Italien och serveras i de flesta italienska hemmen under julen men säljs också numera världen över och bakas även i många hem utanför Italiens gränser. Denna söta kaka sägs ha kommit till som ett resultat av en hastig ersättning till en misslyckad kaka på en viktig middag, bakad av en ung kökspojke vid namn Toni. Toni kom över ingredienserna mjöl, smör, ägg och torkad frukt i skafferiet och det söta brödet fick namnet Pan de Toni, för att sedan bli Panettone.

”Panettone är en italiensk specialitet och julkaka bakad på en söt deg fylld med torkad frukt.”

Denna populära kaka är inte särskilt svårt att göra. Däremot är det ett par moment som kräver lite tid. En lyckad panettone ger en saftig och luftig kaka som definitivt är värd lite avsatt tid. Kakan bakas i regel under två dagar, första dagen då fördegen sätts och som sedan får vila under natten och under nästa dag blandas den med själva bortgörningen.

Vad behöver jag för att göra en Panettone-kaka?

Panettone bakas i särskilda formar, så kallade Panettone-formar. Dessa formar är höga som cylindrar och ger en praktfull hög form på kakan. Det funkar även att baka kakan i en rund, liten men hög form. Det första är dock att föredra. Välj bland olika storlekar på panettone-formar här.

Tips för att lyckas med Panettone

Alla goda ting kräver sin tid. För att lyckas med denna julkaka behöver du förutom tid och tålamod också ett bra recept. Följ med fördel ett recept som anger ingredienserna i volym och som du kan mäta med en köksvåg där hemma. Att använda en konverteringstabell fån Internet går givetvis också bra för att få fram måtten i volym. Här hittar du ett recept på panettone.

Kakan är klar när den når en innertemperatur på 85 grader. Därför är en kökstermometer bra att ha hemma när du ska baka denna kaka.

Genom att hänga kakan upp och ner efter färdiggräddandet behåller kakan sin ståtliga form och kakan undviker att kollapsa. Häng kakan upp-och-ner genom att sticka i metallspett i botten av kakan och häng den sedan mellan exempelvis stödet mellan stolsbenen på två stolar eller mellan två kastruller.

Är du ute efter ett färdigt set med metallspett, Panettone-formar & smaksättning hittar du det här.

Lycka till!

Glömt lösenordet?

Glömt ditt lösenord? Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att skapa ett nytt lösenord via e-post.

Registrera dig hos Bakecake

Ett lösenord kommer att skickas till din emailadress.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our integritetspolicy.

Redan medlem?