• FRI FRAKT ÖVER 1500 KR
  • 100% NÖJD KUNDGARANTI
  • 30 DAGARS RETURRÄTT
  • FRI FRAKT ÖVER 1500 KR
  • 100% NÖJD KUNDGARANTI
  • 30 DAGARS RETURRÄTT
Search icon
Favorite
0
Cart icon

Skillnad mellan sockerpasta, gumpaste & marsipan – vi reder ut!

Vi är många som har hört namnen innan och det är inte konstigt att det kanske drar förbi en liten skvätt av förvirring och diffus tolkning i våra huvuden när det kommer till dessa olika sockermassor och dess olika namn och användningsområden. Vi reder ut begreppen och skillanderna nedan!

Vad är skillnaden?

Den största allomfattande skillnaden mellan dessa olika bakpastor är att sockerpasta, modelleringspasta och gumpaste huvudsakligen är gjorda på socker medan marsipan övervägande är gjord på mandel. Förutom att smaken skiljer sig något mellan dessa finns det också andra olikheter som styr vad som passar till vilket ändamål.

Så använder du de olika bakpastorna

Sockerpasta, eller sugar paste och fondant som den också kallas, är något mer elastisk än gumpaste och denna pasta använder du i första hand till att täcka tårtor och bakverk med. Figurer fungerar också att göra med sockerpasta, då kan du eventuellt behöva tillsätta lite majsstärkelse till pastan för att få den lite fastare. Det tar i regel mer tid för en sockerpasta att torka än vad det gör för gumpaste och modelleringspasta. Sockerpasta finns både i neutral smak men också smak- och färgsatta. Vill du färg- och smaksätta din sockerpasta går det jättebra, då kan du exempelvis använda smakessenser samt pastafärger. Eftersom sockerpasta oftast är fri från nötter är denna pasta också allergivänlig.

Här kan du läsa vår guide för hur du täcker en tårta med sockerpasta.

Gumpaste, eller flower paste som den också kallas, är en pasta som är något mer elastisk än en vanlig sockerpasta. Gumpaste använder du därför med fördel till små och detaljerade dekorationer. Denna pasta går att kavla ut riktigt tunt och efter att detaljerna har låtits torka blir dem perfekta att dekorera tårtor och andra bakverk med. Vanliga dekorationer är verklighetstrogna sockerblommor och blad men även kantdekorationer, prinsesskronor mm.

Gumpaste kan du kavla ut riktigt tunt och göra detaljrika dekorationer att dekorera tårtor med.

Modelleringspasta kan man säga är en bandning av sockerpasta och gumpaste. Den funkar utmärkt att just modellera med och göra figurer med. Med modelleringspasta får du den där hårda ytan samtidigt som den behåller mjukheten på insidan. Med denna pastan kan du göra större figurer så som rosor, bilar eller andra motiv.

Marsipan använder du vanligtvis till att täcka tårtor och bakverk med. Ska du täcka en tårta är kavlingsmarsipan att föredra eftersom den är mer flexibel att arbeta med. Den största skillnaden mellan denna och ovan nämnda pastor är att marsipan huvudsakligen är gjord på mandel. Våra produkter från Örebro bagerivaror är en otroligt god lättarbetad kavlingsmarsipan och finns i en massa olika färger. Här kan du spana in våra produkter från Örebro Bagerivaror.

Fin marsipan från Örebro Bagerivaror

Glömt lösenordet?

Glömt ditt lösenord? Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att skapa ett nytt lösenord via e-post.

Registrera dig hos Bakecake

Ett lösenord kommer att skickas till din emailadress.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our integritetspolicy.

Redan medlem?