• FRI FRAKT ÖVER 1500 KR
  • 100% NÖJD KUNDGARANTI
  • 30 DAGARS RETURRÄTT
  • FRI FRAKT ÖVER 1500 KR
  • 100% NÖJD KUNDGARANTI
  • 30 DAGARS RETURRÄTT
Search icon
Favorite
0
Cart icon

Våningstårtor: Intervju med Ida Strid

Vi har fått äran att ställa några frågor till Ida Strid gällande ämnet våningstårtor! Ida var med i Hela Sverige Bakar år 2020 och är en fantastisk tårtkreatör som förutom vackra tårtor och bakverk i generella drag också skapar dessa fantastiska och oklanderliga våningar av tårtor!

Intervju med Ida Strid

Hej Ida! Många känner nog igen dig från vårt allas Hela Sverige Bakar men, berätta lite om dig själv!

Jag är 32 år, ursprungen från de lappländska fjällen men bor nu i Åkersberga, strax norr om Stockholm.
Kreativitet ligger mig väldigt naturligt och när jag inte bakar så snickrar jag, bygger möbler, renoverar, pysslar, syr och lagar mat. Jag är nog en kvinnlig variant av Ernst! Sen älskar jag ju kalas och bjudningar! Det finns knappt något bättre än att få bjuda hem vänner på middag och fest med dukning, dekor, minst 3-rätter med allt som känns festligt! Större och värre, ska det vara.
De senaste 16 åren har jag ägnat mig åt livets dryck; kaffe. Jag har föreläst för journalister, gjort tv-program och utbildat baristor i allt som har med kaffe att göra. Jag har till och med både arrangerat och dömt SM i kaffe!

Vad hittar man som följare inne på ditt konto?

På mitt konto hittar man såklart mest tårtor. Men inga klassiska prinsesstårtor eller så, utan höga och ståtliga tårtor. Just nu är det en blandning av födelsedagstårtor och bröllopstårtor.
Men det blir också en och annan spritsad cupcake! De är ju som minitårtor, så jag tycker de platsar. 😊
Ibland lurar det in ett och annat recept på annat gott med. Men jag har tyvärr inte tiden att skapa så många andra recept än de som är till mina tårtor.
I framtiden kommer man även kunna ta del av tårttips och rörligt material på kontot. Det har efterfrågats en hel del om just det. Mina följares önskemål är otroligt viktiga för mig, även om det är mina riktlinjer som får vara ledande.

Ja, du har sannerligen otroligt mycket fint att inspireras av, och inte minst alla perfekta våningstårtor! Det för oss in på intervjuns huvudämne och vi är nog många som vill veta allt och lite till om dessa magiska tårtor. Vad skulle du säga är kruxet med våningstårtor?

Kruxet med våningstårtor skulle jag vilja påstå är stabiliteten; att få våningarna att orka hålla uppe de som står ovanpå. Man kan inte välja vilka fyllningar som helst och stundtals behöver även bottnarna justeras en aning. Allt ihop behöver vara lite fastare än vad man t.ex. behöver i en prinsesstårta. Jag väljer gärna gjutna pannacottor, ganacher och andra fasta fyllningar, istället för luftiga mousser och gräddfyllningar. Det säger sig självt att de inte orkar hålla upp bottnarna. Ett annat problem kan vara att få tårtan rak. Det beror dels på det tidigare skrivet om fyllningar, men också att hela tiden säkerställa att varje tårtlager ligger rakt. Det kan låta överdrivet, men jag använder faktiskt ett vattenpass!

“Kruxet med våningstårtor skulle jag vilja påstå är stabiliteten; att få våningarna att orka hålla uppe de som står ovanpå. Man kan inte välja vilka fyllningar som helst och stundtals behöver även bottnarna justeras en aning.”

Vad skulle du ge för tips till någon som aldrig har gjort en våningstårta men som skulle vilja prova?

Första tipset är att se till att man har tid på sig. Det är bra med förberedelser så som fyllningar som fått sätta sig och att man har materialet hemma för själva konstruktionen.
Andra tipset är att bygga varje våning separat för att sedan lyfta dem på plats.Varje tårtvåning behöver sin egen tårtbricka. Brickorna får gärna vara tunna och lika stora som varje tårtbotten. Förutom den understa våningen som behöver ha en tjock och stabil bricka som gärna får vara 5-10cm större i diametern än tårtvåningen. 

Alla våningar, förutom den högst upp, behöver dessutom ha stöttepelare i sig. De kallas för dowels. Dessa fungerar som armeringsjärn och hjälper att hålla uppe de våningarna ovanpå så att inte trycket ligger på själva tårtan. De finns i både trä och plast och valet är helt individuellt. Jag använder oftast de i trä. De stoppas ner i tårtan och klipps sedan av precis på toppen. Innan jag staplar våningarna så ser jag till att de fått stå i kylen i minst 3-4 timmar. Helst ett helt dygn. Ibland till och med i frysen en stund.Staplandet kan ge en ordentlig puls, men tar man det bara lugnt och använder sig av stabila spatlar eller stekspadar, så går det galant! Skavanker och annat som kan bli i skarvarna kan man fixa med antingen sidenband, blommor eller så spritsar man ett fint mönster med frostingen.

För en våningstårta som behöver transporteras, vad säger dina erfarenheter här?

Våningstårtor som ska transporteras kräver varningsblinkers i rondeller! Haha! Nä men faktiskt så behöver man köra otroligt lugnt och långsamt. Estimera hellre längre tid än vanligt. Det är också bra att ha bilen så kall som möjligt. Starta bilen en stund innan och sätt kylan på max! Klä på dig själv så du inte fryser. Jag tycker att alla tårtor ska transporteras på golvet i bilen eller i bagaget. Men har man många våningar så kan det vara en idé att transportera våningarna separat och stapla där på plats.

Slutligen: vi har förstått att du efter många år och en lång arbetserfarenhet inom kaffebranschen har lagt kaffekannan på hyllan för att ge plats åt något annat “roligt” som du själv beskriver det på din Instagram-sida. Vi är nyfikna! Har det nya möjligtvis något med tårtor att göra? Vill du berätta något om det?

Ja, det stämmer!Det var omständigheter som gjorde timingen så bra! Jag valde att ta det nervösa steget att nu jobba med mitt företag Miss Henriettas på fulltid! Främsta fokuset kommer ligga på tårtbeställningar för privatpersoner och företag men även tårtkurser! Jag har flyttat ut från mitt hemmakök och inkvarterat mig i en lokal där jag kan välkomna gäster att få lära sig alla mina tårthemligheter, i alla fall nästan alla. 😉

Mer härlig inspiration av våningstårtor hittar ni på Idas Instagram

Glömt lösenordet?

Glömt ditt lösenord? Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att skapa ett nytt lösenord via e-post.

Registrera dig hos Bakecake

Ett lösenord kommer att skickas till din emailadress.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our integritetspolicy.

Redan medlem?