• FRI FRAKT ÖVER 1500 KR
  • 100% NÖJD KUNDGARANTI
  • 30 DAGARS RETURRÄTT
  • FRI FRAKT ÖVER 1500 KR
  • 100% NÖJD KUNDGARANTI
  • 30 DAGARS RETURRÄTT
Search icon
Favorite
0
Cart icon

3 Part Molds: därför ska du använda dessa smarta chokladformar!

3 part molds är en genialisk brasiliansk uppfinning inom bakvärlden som möjliggör otroligt enkel chokladframställning på ett smidigt och ekonomiskt sätt. 3 part molds är 3D-formar i plast som används för att göra skal till chokladpraliner, chokladbomber och andra chokladfigurer så som den populära nalle-piñatan bland annat. Med denna typ av form behöver du inte vrida och vända på formen för att täcka kanterna med choklad och hur detta är möjligt kan du läsa mer om här nedan!

3 Part Molds – hur är formen uppbygd?

En 3 Part Mold består av, som namnet också antyder, 3 delar. Två av dem är gjorda av lite hårdare plast och den tredje är en insats för varje fördjupning i formen. På den nedre plastformen finns en linje som talar om till vilken nivå du ska fylla den smälta chokladen vilket gör hela framställningen otroligt enkel samtidigt som du undviker att slösa på en onödigt massa smält choklad! Win win, eller hur?!

Så här gör du:

  1. Börja med att smälta chokladen. Fyll sedan formens nedre del till fyllningslinjen med den smälta chokladen och knacka formen mot bänkskivan för att ta bort eventuella luftbubblor som kan ha bildats.
  2. Placera försiktigt insatserna ovanpå den smälta chokladen, i håligheterna. Du ska inte trycka ner den särskilt hårt.
  3. Lägg den andra plastformen ovanpå, som en pusselbit, och tryck nedåt så att den smälta chokladen fördelas jämt upp till kanten och därmed skapar själva formen på fördjupningen.

4. Vänd nu på hela formen, så att den plana ytan ligger mot bänkskivan, och se till så att varje fördjuping har täckts med den smälta chokladen. Skulle den smälta chokladen passera kanten på fördjupningen något så är det ingen fara. Eventuell choklad som hamnar utanför går sedan lätt att bryta av när den har stelnat.
5. Placera formen i kylen i cirka 10-20 minuter. Tiden beror lite på hur stor formen är men denna tid brukar räcka med god marginal. Ta ut formen när chokladen inte längre ser blank ut. Finns det fortfarande vissa blanka områden så betyder det att chokladen ännu inte har stelnat och då väntar du lite till tills den är “glanslös”.
6. Placera nu formen på bänkskivan och lyft bort den översta plastdelen, sedan den understa delen och sist men inte minst – insatserna.

3 part Molds är populära att använda till bland annat varm choklad! Gjut chokladen i spännande former och njut av en god och snygg dryck.
Dekorera med ringlad choklad, strössel & pulverfärger

Vill du dekorera den färdiga figuren kan du göra det nu. Att borsta på pulverfärger blir exempelvis jättefint! Du kan också ringla choklad över och dekorera med strössel.

Tips! Fyll den färdiga formen med något gott så som godis, choklad, marshmallows och strössel. Försegla sedan de färdiga formarna genom att hålla de mot en varm yta, så som en uppvärmd tallrik, i någon sekund så att ytan på smälter något och sedan enkelt kan “limmas” ihop.

Vilken choklad ska jag använda?

Candy melts är enkelt att jobba med eftersom dessa knappar på förhand är tempererade. Candy melts smälter du enkelt över vattenbad alternativt i mikron. Vill du jobba med en något tunnare konsistens på candy melts kan du tillsätta lite shortening alternativt lite neutral olja. Det senare bör göras med försiktighet eftersom dessa typer av matoljor är flytande i rumstemperatur vilket kan påverka hårdheten på själva designen sen. Mer om hur du använder candy melts kan du läsa här nedan. Du kan också givetvis använda annan choklad som går att temperera. Dessa hittar du här.

Vad är Candy melts? Räknas dem som choklad & hur använder jag dem?

Hur rengör jag dessa formar?

Du kan rengöra dessa formar med lite alkohol och ett tygstycke vilket ger ett något glansigt resultat. Du kan också rengöra formen med ett varmt fuktat trygstycke. Undvik hur som helst att använda diskmedel.

Glömt lösenordet?

Glömt ditt lösenord? Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att skapa ett nytt lösenord via e-post.

Registrera dig hos Bakecake

Ett lösenord kommer att skickas till din emailadress.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our integritetspolicy.

Redan medlem?