• FRI FRAKT ÖVER 699 KR
  • 100% NÖJD KUNDGARANTI
  • 30 DAGARS RETURRÄTT
  • FRI FRAKT ÖVER 699 KR
  • 100% NÖJD KUNDGARANTI
  • 30 DAGARS RETURRÄTT
Search icon
Favorite
0
Cart icon

Baka Siffertårta – så här lyckas du

En siffertårta är precis som det låter, en tårta i form av en siffra. Oavsett vem eller vad du ska fira gör en siffertårta alltid succé. Denna typ av tårta är inte bara passande för att fira ett födelsedagsbarn, det är också ett roligt sätt att högtidlighålla viktigt tal eller mål som har uppnåtts på jobb eller i andra typer av sammanhang. Vi har samlat lite tips och tricks för att lyckas med en siffertårta, häng med!

Baka siffertårta – olika tillvägagångssätt

Att baka en siffertårta är inte svårt, det är till och med både roligt och smidigt! Färdiga sifferbakformar gör proceduren extremt enkel eftersom tårtbotten bakas direkt i formen. Det finns lite olika sätt att göra en siffertårta på. Det går att göra en nummertårta utan form. Då bakar du helt enkelt en tårtbotten på en vanlig plåt och sedan skär du ut den siffra du önskar för hand, med fördel efter en mall som du har gjort i papper. Ett smidigare sätt är däremot att använda särskilda formar för siffertårtor. Dessa typer av formar finns i olika material.

Nummertårta i särskild bakform med insatser

Detta är en klassisk bakplåt i aluminium med medföljande lösa insatser i form av kuber som du använder likt byggsatser för att skapa den siffra du önskar. Du kan med andra ord baka alla siffror från 0-9 med hjälp av denna form vilket gör den extremt användbar, inte minst om du bakar siffertårtor med jämna mellanrum! Du kan dessutom använda den för att göra bokstäver. Smörj bara plåten och insatserna eller använd ett non-stick-spray innan du häller i smeten. Kub-insatserna placeras enkelt i passande fördjupning på plåtens botten. Här hittar du sifferbakformen.

Siffertårta med silikonform

Ett annat sätt att göra en siffertårta på är med hjälp av en silikonform. Silikonformar tål både höga som låga temperaturer och fungerar utmärkt ihop med mjuka kakor i ugn. Tårtbotten kan du med andra ord grädda direkt i silikonformen och vips har du en färdig tårtbotten i den siffra du önskar! Här hittar du sifferformar i silikon, i olika storlekar.

Lyckas med en siffertårta

Det är inte svårt att lyckas med en siffertårta, däremot finns det några punkter att ta hänsyn till innan du sätter igång.

  • Tänk på att använda en relativt fast fyllning till din siffertårta. Hit hör exempelvis ganache, smörkräm eller färskostfrosting. Detta blir extra viktigt om du vill göra en så kallad naked-cake där mellanskiktet ska synas. En för tunn fyllning får nämligen svårt att hålla uppe det översta tårtlagret annars. Ett bra recept på marängsmörkräm som ger en bra stadga hittar du här. Ibland är det smidiga det bästa alternativet och då vill vi slå ett slag för den färdiga pulvermixen “Enchanted Cream” som både ger en bra konsistens på fyllningen och som samtidigt är len och god. Det enda du behöver tillsätta är vätska i form av vatten och mjölk. Den går givetvis att både smak- och färgsätta.
  • Fundera på hur du bäst ska förvara tårtan innan du börjar att dekorera den eftersom det blir svårt att flytta på den sen när den är färdiggjord. Rektangulära tårtbrickor är exempelvis praktiska att förvara siffertårtor på. Här hittar du våra tårtbrickor.
  • Ska du göra din siffertårta med en botten av mördeg är ett tips att låta den utstansade siffran vila i frysen i 30 minuter innan plåten skjuts in i ugnen, på så vis undviker du att kakan flyter ut.

Siffertårta botten

Själva botten till en siffertårta kan du dels göra på det traditionella sättet, det vill säga med ett klassiskt recept på tårtbotten, men du kan även göra din siffertårta med en botten av mördeg. Vill du göra botten till din siffertårta med mördeg så använder du helt enkelt ett papper som mall. Val av bakform kommer påverka gräddningstiden där silikon i regel behöver lite mer tid i ugnen än vad en bakform i exempelvis aluminium gör.

Hur länge ska en kaka i silikon vs aluminium gräddas?

Materialet på formen påverkar gräddningstiden av den enkla anledningen att olika material leder värme olika bra. En kaka som gräddas i en silikonform behöver ofta längre tid på sig i ugnen eftersom silikon är ett material som generellt leder värme dåligt. Ugnsvantar i silikon är ett tydligt och illustrerande exempel på hur värmeisolerande detta material är. Aluminium å andra sidan leder värme bra och ger en mer jämn gräddning. En kaka som gräddas i aluminium går därmed fortare. Det bästa sättet för att ta reda på om kakan är färdig är att sätta ner en provsticka. Blir stickan kladdig när den kommer upp betyder det att kakan ännu inte är färdig-gräddad. Använder du samma recept på tårtbotten vid varje gång lär du dig snart hur länge kakan behöver gräddas i ugnen tills den är färdig.

Anpassa dekoreringen av siffertårtan efter tema

Likt en traditionell tårta går en siffertårta givetvis att anpassa efter tema och tillfälle. Det finns även här oändligt med dekoreringsalternativ. Hit hör frukt och bär, maräng, macarons och oreokakor, sockerdekorationer, strössel, godis, spritsad garnityr eller varför inte blommor. Det har länge varit populärt att servera en nummertårta som en så kallad naked-cake där bottnarna och dess fyllningar syns på utsidan. Här läggs lite extra krut på själva toppen och det är bara att använda fantasin. Blanda gärna olika tyllar med din frosting, det blir magiskt vackert. Saknar du någon tyll? Spana in vårt utbud av tyllar.

Fantastiskt vacker bokstavstårta av Elena Braccia.

Glömt lösenordet?

Glömt ditt lösenord? Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att skapa ett nytt lösenord via e-post.

Registrera dig hos Bakecake

Ett lösenord kommer att skickas till din emailadress.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our integritetspolicy.

Redan medlem?