• FRI FRAKT ÖVER 699 KR
  • 100% NÖJD KUNDGARANTI
  • 30 DAGARS RETURRÄTT
  • FRI FRAKT ÖVER 699 KR
  • 100% NÖJD KUNDGARANTI
  • 30 DAGARS RETURRÄTT
Search icon
Favorite
0
Cart icon

Varm choklad med chokladbomber – Hur gör man egna chokladbomber?

Att få krypa upp i soffan med en varm filt en kallare höst- och vinterdag med en varm kopp choklad är definitivt en av de bättre stunderna när det blir kallare ute. Chokladbomber har nästan blivit ekvivalent med höst och vinter och så fort hösten knackar på dörren är vi många som välkomnar säsongen för varm choklad med just chokladbomber. Men hur gör man då dessa bomber av choklad? Häng med!

Vad är en chokladbomb?

En chokladbomb, också känd under det amerikanska namnet “Chocolate Bomb”, är just det som namnet även avslöjar – en bomb av choklad! Ett kupolformat chokladskal med innehåll av kakaopulver och marshmallows och som sedan smälter och löses upp när den varma mjölken hälls ovanpå. Vips får du en varm god chokladdryck! Chokladbomber är inte bara roliga att göra och goda att njuta av – de är också väldigt enkla att göra! Dessutom behöver du bara använda dig av ett fåtal verktyg och ingredienser. Visste du att chokladbomber dessutom blir otroligt roligt att ge bort till vänner och familj? Placera chokladbomben i en muffinsform och paketera i antingen cellofan eller i en cupcake-låda så har du den kanske mest uppskattade gå-bort-gåvan i vinter. Fler tips på hur du kan paketera dina chokladbomber kan du ta del av längre ner i artikeln.

Vad behöver man för att göra chokladbomber?

Att göra chokladbomber kräver inga avancerade verktyg eller ingredienser och kanske har du de redan hemma i skafferiet. Innan vi går vidare till själva tillverkningsprocessen listar vi här nedan vad du behöver:

Choklad

När det kommer till vilken typ av choklad som är bäst att använda finns det några olika alternativ. Du kan i princip använda vilken sort du vill men choklad av lite högre kvalitet, med en högre kakaohalt, är fördelaktigt av den enkla anledningen att de är enklare att temperera vilket i sig medför ett bättre resultat. Tempererad choklad smälter nämligen inte i rumstemperatur eller när du rör vid de och dessutom får du på detta sättet en glansig finish på dina bomber. Välj mellan vit, mjölk, mörk eller varför inte den rosa Ruby-chokladen? Dessa typer av choklad hittar du här. Det går att temperera Marabou choklad men det är inget vi skulle rekommendera. En bra choklad är definitivt enklare att jobba med. Candy Melts kan du i praktiken också använda och denna massa behöver du inte temperera. Candy Melts innehåller däremot ingen choklad och medför inte samma smak men är absolut ett smidigt alternativ.

Läs också inlägget om hur du tempererar choklad

Callebauts chokladsorter passar alla till chokladbomber och är förutom goda också enkla att temperera.

Marshmallows & Strössel

Marshmallows till varm choklad gör det lilla extra och bjuder minst sagt på en härlig upplevelse för både smaken och ögat. Inte minst när chokladskalet löses upp och innehållet blottas! Använd en stor bit marshmallow eller den söta mini-varianten. Strössel kan du lägga både i och dekorera utanpå med. Det är en smaksmak.

Pulvermix

Likaväl som valet av choklad till själva skalet kommer att påverka smaken kommer valet av innehållet göra detsamma. Du kan givetvis använda en färdig pulvermix, så som O’boy, men du kan också göra din egna mix av god kakao och socker. Det bästa med att göra din egna mix är att du kan bestämma innehållet och doseringen helt själv. Föredrar du en varm choklad som är mindre sötad? Ja, då tar du helt enkelt mindre sötning. Dessa fina kakaopulver från Van Houten är magiskt goda och passar utmärkt som pulvermix i dina chokladbomber.

Silikonformar

För att göra chokladbomber behöver du givetvis en form. Silikonformar är smidiga att arbeta med och är det vanligaste att använda. Välj bland olika storlekar på kupolerna. Med denna silikonform får du sex stycken kupoler i normal storlek (diameter 6cm) och därmed tre stycken chokladbomber. Hur du gör chokladbomber i silikonform kan du läsa om nedan.

Med silikonformar gör du enkelt chokladbomber.

3 Part Molds

Ett annat sätt som kan användas för att göra chokladbomber är med hjälp av så kallade 3 Part Molds. I denna typ av form fyller du den smälta chokladen direkt i ihåligheterna och lägger i den medföljande insatsen som kommer att skapa formen på kupolen. Du kan med andra ord göra chokladpraliner utan att vrida och vända på formen eftersom insatsen gör jobbet och fördelar den smälta chokladen själv. Med denna formen får du två stycken kupoler med en diameter på 7cm. Med en 3 Part Mold kan du också göra chokladbomber i spännande former och figurer! Till exempel i form av små nallebjörnar! Spana in videon nedan.

Hur gör man chokladbomber?

Nu när vi har gått igenom vad du behöver för ingredienser och verktyg kommer vi till den roliga biten – nämligen hur man gör dessa trendiga chokladbomber! Det enda du behöver göra är att följa stegen nedan.

Steg 1 – Smält choklad

Börja med att smälta chokladen i mikron i intervaller om 15 till 30 sekunder. Rör om i chokladen ofta så att du inte bränner den och så att värmen fördelas jämt. Fortsätt tills chokladen är smält. Du kan också smälta chokladen över vattenbad. Viktigt att tänka på då är att ångan inte når chokladen, annars finns det risk för att chokladen blir grynig och matt.

Steg 2: Fyll chokladformarna och frys in

Efter att ha smält chokladen är det dags att hälla i chokladen i formen. Använd en pensel som hjälpmedel för att smeta ut chokladen runt insidorna på själva kupolerna. Du kan också använda baksidan av en sked som verktyg. När de är klara placerar du silikonformen i frysen i 5-10 minuter tills det att chokladen har stelnat. 

Lägg sedan till ett andra lager smält choklad. Detta för att säkerställa att silikonformen täcks helt och att skalet är tillräckligt tjockt. Placera åter formen i frysen och låt stå i ytterligare 5 minuter.

Steg 3: Fyll med pulvermix

När skalen har stelnat är det dags att fylla chokladbomberna. Börja med att försiktigt lirka ut chokladkupolerna ur silikonformen. Genom att göra detta varsamt reducerar du risken för att dessa ömtåliga skal spricker och går sönder. Lägg sedan i önskad mängd chokladmix i hälften av chokladsfärerna och önskar du ha i marshmallows och strössel lägger du i detta också.

Steg 4: Förslut och frys in

När du har lagt i innehållet är det dags att försegla kupolerna. För att göra detta på ett smidigt sätt kan du värma en tallrik i mikrovågsugnen i ca 60 sekunder eller tills den är tillräckligt varm. Stryk försiktigt den plana ytan på den tomma chokladkupolen mot den uppvärmda tallriken och låt på så sätt kanten smälta något. Här är det viktigt att vara snabb för att få till ett perfekt resultat. Arbeta därför kvickt och lägg på den tomma chokladhalvan, med dess något smälta yta, på den fyllda chokladhalvan. Tryck ihop med lätt hand för att försegla halvorna och upprepa samma process med de återstående kupolerna tills de alla är förseglade. Frys in chokladbomberna i fem minuter.

Steg 5: Dekorera dina chokladbomber

Nu är det är dags att dekorera dina chokladbomber! Hämta chokladbomberna från frysen. Täck eventuella tunna fläckar genom att borsta smält choklad med en silikonpensel. Se till att göra detta moment med lätt hand för att undvika att skada bomberna. Lägg tillbaka i frysen i ytterligare 5 minuter och ringla sedan över den överblivna smälta chokladen alternativt välj en annan chokladsort för kontrast. Vill du dekorera med strössel kan du göra det ovanpå och ställ sedan in dem i frysen i ytterligare några minuter.

Paketera chokladbomberna

Det finns olika sätt att packa in chokladbomber. Vad du väljer är en smaksak och beror på om du ska ge bort dem eller behålla dem själv. Vi har listat några exempel nedan:

  • Lägg chokladbomberna i cupcakesboxar vilket är perfekt om de ska säljas eller ges bort som present
  • · Placera chokladbomben direkt i en kaffemugg och slå in muggen i cellofan
  • · Använd muffinsformar
  • · Lägg chokladbomberna i cellofanpåsar och knyt en rosett med satinband

Vanliga frågor (FAQs)

1. Vilken är den bästa chokladen att använda för att göra chokladbomber?

Den bästa chokladen att använda för att göra chokladbomber är en smaksak men en finare choklad, med en högre halt kakao ger en fin och rik chokaldsmak men gör också tempereringen enklare. Föredrar du att gå den snabbare vägen kan du också använda dig av Candy Melts. Dessa knappar påminner om choklad och behöver inte tempereras.

2. Hur länge håller chokladbomber?

Hur länge chokladbomber håller beror på vad du har för fyllning. Chokladbomber med en klassisk fyllning av pulvermix och marshmallows och som används inom två månader ger den absolut bästa smaken och konsistensen.

3. Kan du använda chokladbomber med varmt vatten?

Förutom till varm mjölk kan du även använda chokladbomber ihop med tevatten. Att använda vatten istället för mjölk ger en mindre krämig smak samtidigt som chokladen får en mer central plats. Du kan givetvis använda mandelmjölk, kokosmjölk eller annan växtbaserad mjölk.

4. Hur förvarar jag chokladbomber bäst?

Chokladbomber som har tempererats kan förvaras i rumstemperatur utan problem. Se däremot till att förvara dem i lufttäta behållare och undvik direkt solljus och värme. Använd med fördel inom två månader.

5. Varför smälter mina bomber?

Om chokladkupolerna vill smälta medan du gör dem rekommenderar vi att du bär livsmedelssäkra handskar när du ska försegla dem. Värmen från handen kan göra att chokladen smälter något. Genom att bära handskar undviker du även eventuella fingeravtryck på bomberna.

6. Vad kan jag fylla chokladbomber med?

Så länge innehållet är torrt så kan du fylla med vilket pulver och kryddor som helst. Gillar du kanel och kardemumma kan du till exempelvis fylla chokladbomberna med en nypa av dessa kryddor. Det absolut vanligaste inkluderar strössel, marshmallows, krossade kakor och godis. Var noga med att inte tillsätta fuktiga ingredienser så som alkohol och sirap eftersom det då finns risk för mögelbildning. Ska du konsumera choklabomben direkt är det däremot inga problem.

Slutsats

Är det första gången du gör chokladbomber och känner dig mindre erfaren när det kommer till att temperera choklad är det bra att ha med sig lite tålamod. Tänk på att det finns en inlärningskurva för allt – detta gäller givetvis också i detta fallet! När du väl har fått in tekniken med temperering är det ingen konst att göra chokladbomber och vi vill lova att det dessutom är otroligt roligt! Vi hoppas att denna information och våra tips ska komma till användning och vet du om någon som också skulle vilja prova att göra dessa berömda chokladbomber går det jättebra att dela detta inlägget.

Glömt lösenordet?

Glömt ditt lösenord? Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att skapa ett nytt lösenord via e-post.

Registrera dig hos Bakecake

Ett lösenord kommer att skickas till din emailadress.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our integritetspolicy.

Redan medlem?