• FRI FRAKT ÖVER 699 KR
  • 100% NÖJD KUNDGARANTI
  • 30 DAGARS RETURRÄTT
  • FRI FRAKT ÖVER 699 KR
  • 100% NÖJD KUNDGARANTI
  • 30 DAGARS RETURRÄTT
Search icon
Favorite
0
Cart icon

Välj rätt glass form för den perfekta glassen – 6 oumbärliga favoriter!

Valet av glass form sträcker sig mycket längre än till de traditionella isglassformarna som säkert många förknippar med ordet glassformar och som säkerligen många även har ägt eller äger någonstans i skafferiet. Faktum är att det finns en hel uppsjö med varianter att välja mellan, beroende på vilken typ av glass du vill göra och vilken storlek du vill ha. Silikonformar är ett utmärkt verktyg för att skapa ett professionellt utseende och för att lägga till en extra touch till din dessert. Vi har samlat våra 6 favoriter nedan men först ska vi gå igenom vad man ska tänka på när man ska välja form till sin glass.

Hemmagjord glass, perfekt att fylla frysen med till sommarens varma dagar..

En perfekt glass kräver en perfekt form

Att välja rätt glass form är viktigt för att skapa den perfekta glassen. Det finns några faktorer att tänka på när du väljer form:

  • Material: Glassformar finns i olika material, inklusive plast, silikon, rostfritt stål och aluminium. Plastformar är lätta och ofta billiga, medan formar i rostfritt stål och aluminium är tåliga och hållbara. Silikonformar är extremt flexibla och lätta att rengöra för att inte tala om de oändliga olika designer som går att skapa med formar i silikon. Mer om det längre ner.
  • Form och storlek: Glassformar finns i olika former och storlekar, inklusive klassiska pinnformar i olika varianter, isglassformar och större formar perfekta för glasstårta för att bara nämna några. Det är viktigt att välja en form som passar den typ av glass du vill göra. Om du till exempel vill göra glass på pinne är det bäst att använda en pinnform. Om du vill göra små, lättillgängliga portioner av glass, kan isglassformar vara det bästa valet.
  • Kvalitet: En högkvalitativ glassform kan göra en stor skillnad i din glassproduktion. Det är viktigt att välja en form som är tålig och smidig och enkel att använda. En form av dålig kvalitet kan lätt gå sönder eller läcka och ge ett ojämnt och misslyckat slutresultat.
  • Antal: Om du planerar att göra stora mängder glass, kan det vara bra att köpa flera formar för att effektivisera produktionen. Det är också bra att ha flera formar om du vill experimentera med olika smaker eller färger.

Glass formar – våra 6 favoriter

Eftersom det största utbudet av glass formar finns i materialet silikon, och vi också anser att de är de bästa att jobba med vid glasstillverkning, har vi plockat ut våra favoriter främst i just detta material. Nedan följer våra 6 favoriter. 

1. Pinnglassform

En pinnglassform är en behändig form som används för att göra egen pinnglass. En av fördelarna med en pinnglassform är att den är enkel att använda och rengöra. När det gäller vilken typ av glass man kan fylla en glasspinne form med finns det många alternativ. Du kan använda din favoritglassblandning eller experimentera med olika smaker. Det går även att lägga till bitar av frukt, choklad eller nötter för att få en mer spännande och personlig smak. Med andra ord finns det många olika smaker och tillbehör som kan användas för att skapa en personlig glassupplevelse. Med dessa fördelar och möjligheter kan en pinnglassform vara en underbar investering för alla glassälskare! Dessa finns i olika former och varianter, bland annat i en minivariant.

2. Kupolform för glassbomber

En glassbomb är en imponerande och läcker efterrätt som består av flera lager av glass, och när den skärs upp kan man se de olika lagren av färger och smaker vilket blir otroligt effektfullt. Mindre kupolformar kan användas för att göra dessa glassbomber i miniformat, som en lyxig efterrätt efter middagen i individuella portioner helt enkelt! Det finns två sätt att göra dessa på. Det ena är att göra alla lager var för sig, dvs det första lagret först och sen när det har stelnat så läggs nästa lager på osv. Det andra sättet är att gjuta det ena lagret i en mindre form, för att sedan ploppa i det (i sitt frusna tillstånd) i glassmassan i den större kupolformen som har fyllts nästan hela vägen upp. Låt sedan stelna i frysen. Det senare blir otroligt effektfullt! Här hittar du ett set med silikonformar i tre olika storlekar

Med kupolformar kan du göra läckra glassbomber i portionsstorlek

3. Pillow glass form – kalla mumsbitar

Liksom glassbomber i miniportioner är kalla mumsbitar den perfekta desserten. Täck formens ihåligheter med ett lager choklad, låt stelna och fyll sedan med glass i önskad smak. Tryck sedan försiktigt ut de djupfrysta mumsbitarna och servera till nybryggt kaffe eller varför inte en Irish Coffee. 

Följ oss gärna på Instagram för tips & inspiration @bakecake.se

4. Klassisk isglassform

Om du inte själv äger en klassisk isglassform har du säkert någon gång i ditt liv iallafall ätit en hemmagjord isglass! Denna typ av variant används för att göra glass i mindre, lättillgängliga portioner, inte sällan gjorda av saft eller annan fruktsmoothie. En isglassform går att hitta i en vanlig Ica butik och finns i olika storlekar, antingen i plast eller metall.

5. Glass formar för glasstårta

En annan användning för silikonformar är att göra glass som kan skivas upp som en tårta. Du kan använda olika smaker och färger för att skapa en kontrastrik presentation. Denna runda form är dessutom perfekt att använda när du smidigt vill göra olika lager på din glass, kanske i olika smaker och färger? Vill du göra en glasstårta i flera lager av olika glassblandningar för att skapa en flerfärgad tårta behöver du frysa lagrena i sänder. Ta sedan ut tårtan ur frysen och lossa försiktigt från silikonformen. När glassen har stelnat är det dags att dekorera tårtan. Dekorera med färska bär, hackade nötter, strössel eller varför inte spritsa på grädde.? Låt glasstårtan tina i cirka 5-10 minuter innan servering.

Denna form är perfekt att göra glasstårta med! Gör olika lager och stapla ovanpå varandra.

6. Glassform för barn

Även de små kan uppskatta en roligare variant eller upplägg av glassen. Vi har roliga glassformar för barn som till exempel i form av djur, hjärtan, mönster med mera. Självklart har vi även vanliga klassiska glassformar och minivarianter av dem med, perfekra för lite mindre händer och magar. Kom ihåg att det bara är fantasin som sätter dina gränser.

Pinnglassform med figurer, barnens favorit!

Sammanfattningsvis

Silikonformar är med andra ord ett utmärkt verktyg och material för att skapa ett professionellt och elegant utseende på dina glassar, oavsett om det är pinnglassar, glasstårta eller portionsbitar som glassdessert. Ett ypperligt tillfälle att experimentera med olika smaker och ingredienser för att skapa en unik smakupplevelse, och använda olika former för att ge en extra touch till din presentation och som garanterat kommer att imponera på alla dina gäster!

Läs vårt inlägg om hur du kan göra glass på två enkla sätt – utan glassmaskin

Glömt lösenordet?

Glömt ditt lösenord? Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att skapa ett nytt lösenord via e-post.

Registrera dig hos Bakecake

Ett lösenord kommer att skickas till din emailadress.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our integritetspolicy.

Redan medlem?