• FRI FRAKT ÖVER 1500 KR
  • 100% NÖJD KUNDGARANTI
  • 30 DAGARS RETURRÄTT
  • FRI FRAKT ÖVER 1500 KR
  • 100% NÖJD KUNDGARANTI
  • 30 DAGARS RETURRÄTT
Search icon
Favorite
0
Cart icon

Moussetårta – så här gör du den trendiga tårtan med konditorkänsla!

Moussetårtor har blivit otroligt populärt och har blivit något av en trend som också verkar vara här för att stanna. En riktigt god moussetårta med en seg eller krispig botten ihop med en mjuk och len mousse av goda smaker brukar ta de flesta smaklökarna till himmelriket. En moussetårta fungerar utmärkt att frysa in och går därmed att tillreda flera dagar innan serveringstillfället. Samtidigt som moussetårtor är tacksamma bakverk att göra just för att de går att förbereda långt innan är de också relativt enkla att göra och går smakmässigt att variera i oändlighet. Nedan har vi listat några punkter att tänka på när man gör dessa tårtor.

Vad är då en moussetårta?

En moussetårta består av en botten och minst ett lager av en mjuk och len mousse. Vanligt är att bygga denna typ av tårta med en tyngre botten så som kladdkakebotten eller browniebotten alternativt med en nötbotten av exempelvis mandel eller hasselnötter. Tårtan kan du sedan montera på olika sätt. En moussetårta kan du montera lager på lager vilka är precis lika stora till ytan eller så väljer du att låta toppskiktet gå utanför kanterna så att själva moussetårtans inre lager “byggs in” och omsluts. Det senare ger ett otroligt pampigt resultat när man sedan skär i tårtan. Båda två funkar precis lika bra!

Att tänka på när du gör moussetårta

1. Stressa inte med tiden

En moussetårta behöver tid att sätta sig. En moussetårta bygger du i regel upp i olika lager och med olika texturer och dessa behöver du också ge tid för att sätta sig. 3-4 dagar brukar vara en optimal tid för det vilket också innebär att du bäst gör en moussetårta dagar innan serveringstillfället.

2. Lös grädde

Grädden behöver du vispa luftig tills den precis börjar bilda mjuka toppar men fortfarande är lös. En för hård vispad grädde ger en grynig mousse och inte alls den härligt lena moussen som man vill åt i en moussetårta. Du behöver ha lite marginal till stadiet när du ska blanda grädden med det du önskar smaksätta moussen med eftersom grädden vid ihopblandandet också kommer att tjockna ytterligare.

3. Få in lite crunch

En len moussetårta i all ära men det är också trevligt med lite tuggmotstånd och crunch! Addera gärna lite rostade, karamelliserade eller kanderade nötter såväl i som ovanpå tårtan. Krossad daim och cookies tillför också ett härligt crunch till moussetårtan.

4. Tyngst underst

Vanligtvis bygger du upp en moussetårta med en tyngre botten så som browniebotten eller liknande följt av en lättare mousse. Att lägga en tyngre botten ovanpå en mousse blir oftast för tungt för moussen och formen på moussen kan du därmed trycka ut. Monterar du moussetårtan i springform eller i en tårtring ska du lägga botten först. Monterar du å andra sidan moussetårtan uppochner i en silikonform ska du lägga botten sist.

5. Dekorera tårtan

Dekorationer stöpta i mousseformar bör du med fördel frysa in. Det räcker inte att dessa har stått i kylen över en natt utan de behöver frysas för att kunna plockas ut blanka och fina i sin hela form. Ett tips är att dekorera med det som finns inuti själva tårtan. Detta blir också extra aktuellt för en tårta vars toppskikt omsluter övriga lager. Då vet gästerna också vad de kan förvänta sig!

En moussetårta blir också otroligt snygg att dekorera och täcka med glaze. Läs inlägget om hur du lyckas med en glaze nedan.

Mirror Glaze – vad är mirror glaze & hur lyckas man?

6. Frys moussetårtan & tina i kylskåp

En moussetårta som har fått stelna i frysen ger ett finare resultat än en moussetårta som har låtits stelna i kylen. För extra fint resultat kan du klä in en springform eller tårtring med tårtplast. Det ger extra släta kanter och en snygg finish. En tårtplast som du använder varsamt kan du också återanvända! Låt sedan tårtan få tina långsamt i kylskåp vilket brukar ta 3-4 timmar normalt.

Uppskuren chokladmoussetårta på tårtfat gjord i bubblig silikonform

Recept: Chokladmoussetårta med smak av mandel, vit choklad & salt caramel

Moussebakelser i form av hjärtan med rosa glaze och strössel

Recept: Moussebakelse med vit choklad, apelsin & chokladkaka

Kan man göra en moussetårta utan gelatin med mousse som är gelatinfri?

En moussetårta kan du givetvis också göra gelatinfri. Istället för gelatin kan du använda agar agar pulver alternativt vegegel. Recept på en moussetårta utan gelatin hittar du här.

Glömt lösenordet?

Glömt ditt lösenord? Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att skapa ett nytt lösenord via e-post.

Registrera dig hos Bakecake

Ett lösenord kommer att skickas till din emailadress.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our integritetspolicy.

Redan medlem?