• FRI FRAKT ÖVER 699 KR
  • 100% NÖJD KUNDGARANTI
  • 30 DAGARS RETURRÄTT
  • FRI FRAKT ÖVER 699 KR
  • 100% NÖJD KUNDGARANTI
  • 30 DAGARS RETURRÄTT
Search icon
Favorite
0
Cart icon

Tårtstenciler – såhär använder du dem för magiska resultat!

Att applicera mönster på en tårta tillför ett fantastiskt djup och en fin textur. Mönster och motiv på tårta kan utföras med olika tekniker och en av de vanligaste metoderna är stencilering. Med stenciler och mönstermattor kan du på ett enkelt sätt tillföra en stilig finish och look på ditt bakverk. Det må verka svårt men faktum är att det är ytterst enkelt. Följ stegen nedan och prova du också!

Tårtstenciler är ett enkelt verktyg för att skapa en effektfull och snygg finish på tårtan!

Vad är en tårtstencil?

En tårtstencil är i själva verket av samma typ som konstnärer använder när de utför en viss typ av konst. Den största skillnaden är att tårtstencilen är gjord av livsmedelssäkert material. Dessutom är den inte lika massiv. Tårtstenciler finns i olika utföranden och material vilket innebär att du enkelt kan hitta något som passar just dig och ditt ändamål.

Hur använder man tårtstenciler på tårtor täckta med sockerpasta?

Det går att använda tårtstenciler till olika typer av tårtor. De kanske mest vanliga är tårtor som är täckta med fondant och även tårtor täckta med smörkräm. Att använda stenciler på tårtor som är täckta med sockerpasta är förhållandevis lätt. Då använder man i regel kristyr till stencilen.

“Så här täcker du en tårta med sockerpasta”

Detta behöver du:

Tårtstencil
Offset spatel
Tårtskrapa 
Nålar eller tandpetare
Roterande tårtfat
Royal Icing (eller egengjord kristyr)
Livsmedelsfärger
Shortening

Tillvägagångssätt:

1. Börja med att täcka tårtan med fondant eller marsipan och låt den sedan sätta sig tills fondanten är helt torr. På detta sättet ser du till att tårtans yta inte blir bucklig när du sedan ska dekorera med stencilen.

2. Förbered sedan royal icing till önskad konsistens, om möjligt ska den vara tjock samtidigt som den även behöver vara tillräckligt bredbar. Du kan också färglägga din kristyr utifrån eventuellt tema. Det kan du göra med gelfärger.

3. När kristyren är klar är det dags att applicera lite shortening på den yta som kommer att genomgå själva stencileringsprocessen. Det kan du göra med fingrarna eller med en pensel.

4. Placera tårtstencilen på tårtan. Se till så att den placeras korrekt, utan några vridningar eller stötar.

5. Fäst tårtstencilen med nålar alternativt med tandpetare.

6. Stryk över tårtschablonen med en fondantsmoother / fondanutjämnare. På så vis fastnar stencilen bättre på tårtans yta.

7. Använd spateln och applicera din royal icing. Se till att täcka alla springor. För att ta bort överflödig kristyr från stencilens yta kan du använda en tårtskrapa

8. Ta slutligen bort nålarna eller tandpetarna och lyft försiktigt bort tårtschablonen från tårtan.

I de fall stencilen inte täcker hela vägen runt om eller det parti på tårtan du önskar dekorera måste du låta den första appliceringen torka helt innan du fortsätter med nästa sekvens. På så vis undviker du fläckar och att mönstret från den tidigare appliceringen förstörs.

Tårtdekorering med stencil på en fondanttårta

Hur man använder tårtstenciler på en tårta täckt med Smörkräm

Många använder också tårtstenciler ihop med smörkräm. Då stryker man helt enkelt på smörkräm på samma sätt som med kristyren. Viktigt att tänka på är att låta smörkrämen som har använts till att täcka tårtan med först få sätta sig så att den är kyld och stadig innan appliceringen av smörkrämen med stencilen görs. Följ samma procedur ovan, men byt ut royal icing / kristyr mot smörkräm istället och uteslut shortening. Smörkräm kan du på samma sätt färga med gelfärger eller de fina livsmedelsfärgerna från exempelvis Colour Mill

Försiktighetsåtgärder när du använder tårtstenciler på tårta

För att försäkra dig om att finishen på din tårta blir så bra som möjligt och som du önskar behöver du tänka på följande när du använder tårtstenciler på din tårta:

  • Tryck inte för hårt på stencilen
  • Klipp till eventuella vassa delar av tårtstencilen för att säkerställa dig om att de inte skär in i ytan på tårtan
  • Tvätta av stencilen efter varje applicering
Tårtdekorering med smörkräm

Vill du inte spackla med varken royal icing eller smörkräm kan du helt enkelt applicera ätbar färg direkt på stencilen så som exempelvis dust-, pulver- och metallfärger eller andra ätbara produkter så som lustre färger och airbrush. För mindre områden appliceras dessa enklast med en pensel av god kvalitet.

Tårtstenciler till kakor

Visste du att du även kan använda tårtstenciler till kakor? Det blir jättesnyggt och kan göras direkt på kakan med kristyr eller ovanpå fondant eller marsipan. Du kan också utesluta kristyr helt och hållet och låta mönstret på fondanten tala för sig självt. Nedan finner du ett grundrecept på mördegskakor som är perfekt att använda som bas till kakor som ska dekoreras med stenciler.

Kakstenciler kan användas både som mönster direkt på ett marsipan- eller fondanttäcke alternativt ihop med kristyr.
Med kristyr:

Kavla ut fondant eller marsipan och stansa sedan ut en form som blir själva “täcket” till kakan. Det kan du göra med samma kakmått som du har använt till själva kakan. Placera sedan tårtstencilen på det utskurna täcket och bred försiktigt ut glasyren över den. Avlägsna överskottet genom att skrapa med en spatula på ovansidan av stencilen innan du lyfter bort den.

Utan kristyr:

Kavla ut fondant eller marsipan och placera stencilen ovanpå för att sedan kavla lite lätt ovanpå stencilen med en vanlig kavel alternativt en fondantkavel så får du ett fantastiskt mönster utan glasyr! Stansa sedan ut en form med utstickare, exempelvis med samma utstickare som du har använt till att stansa ut själva kakan med.

Här har kakstencilen “Little Havana” använts.

“Recept på mördegskakor”

Att välja tårtschabloner

Börja långsamt
Det är viktigt att du väljer en tårtstencil som matchar din skicklighetsnivå. Om du till exempel är nybörjare, gå gärna efter något som har minimala detaljer och lite större håligheter. Så fort du känner dig någorlunda bekant med processen kan du välja lite mer komplicerade tårtschabloner.

Flexibilitet är ett måste
När du använder tårtschabloner till tårta behöver du arbeta flexibelt. Använd därför gärna tårtschabloner som är böjliga och tunna så att de enkelt formar sig efter tårtans form.

Välj återanvändbara tårtschabloner
När du väljer tårtstenciler är det en bra idé att välja återanvändbara alternativ. Du kan till exempel ha en som är gjord av tunn plast. Detta eftersom du kommer att vilja rengöra tårtschablonerna efter användning. Med andra ord rekommenderar vi inte kartong- och pappersalternativen.

Slutsats

Att använda tårtstenciler är med andra ord inte så svårt som det kanske verkar. Det är ett enkelt sätt att dekorera tårtan med och samtidigt uppnå en vacker och pampig effekt. Har du aldrig tidigare använt stenciler är stenciler med mindre detaljer att föredra. Sen är det bara att prova sig fram! Det kan också vara smart att prova på en bit utkavlad fondant innan den slutgiltiga dekoreringen på själva tårtan görs. Spana in våra magiska stenciler här nedan.

Glömt lösenordet?

Glömt ditt lösenord? Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att skapa ett nytt lösenord via e-post.

Registrera dig hos Bakecake

Ett lösenord kommer att skickas till din emailadress.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our integritetspolicy.

Redan medlem?